bw-books bwbooks bwböcker bw-böcker bw.books bw.böcker bw-books bwbooks bwböcker
 bw-böcker bw.books bw.böcker bw-books bwbooks bwböcker bw-böcker bw.books bw.böcker

   Startsida      Om mig      Köp på Bokus      Köp på Adlibris   Köp på CDON    Facebook  

Köp direkt här via BW Books egen widget-shop

Recensioner och  intervjuer

en saga ur 1700-talets Sverige

Lärarnas omdöme:

"Den tänkande läsaren hittar genast flera bottnar, medan den som söker förstöelse för stunden serveras en fin berättelse i spännande miljöer."

Del 1

Del 2
Del 3


ISBN 978-91-7773-466-6


ISBN 978-91-7609-054-1


ISBN 978-91-7773-083-5

"Rätt vad det var stod jag utan vare sig föräldrar eller bostad. Prästens ord om straffdom låg över mig som ett ständigt orosmoment - men jag var färdig med mitt första levnadskapitel. Tack vare den  vänlige magistern på Forsa gård kunde jag i alla fall läsa och skriva. Jag visste även att det fanns andra ställen. Större platser - städer - och dit ämnade jag mig nu. Inte ville jag stanna kvar som drängusling åt någon led bonde eller kanske bli tvångsvärvad av kommissarien till kriget. Det hade jag hört allt för mycket otäckt om - både av far och av magister Berg. Men var låg städerna? Söderut lågStockholm, det hade jag hört. Så jag började gå..."

I första delen i böckerna om Joel får vi följa med på en resa - inte bara en geografisk, utan mer en själslig sådan. Knektens pojk utspelar sig under
1700-talet i Sverige - en tid när klasskillnaderna var tydliga och när adeln var för mer än vanliga ofrälse. För en fattig knektson var framtiden oviss och det behövdes en hel del tur om livet skulle bli gott. Tur - eller är det så att det är upp till var och en att ta vara på de möjligheter som ligger där? Kanske man är tvungen att fånga tillfället när
det grinar en i ansiktet.

 

"Magisterns brev var inte utförligt alls, men desto tydligare. Jag skulle resa tillbaka till Bureholm utan dröjesmål - det hade inte ens funnits tid att säga adjö till min enda vän i Upsala, Mats Eriksson. Bara ett ombyte kläder tog jag med mig och lådan med breven från Maja, Magistern och Professor Berg. Något måste ha hänt som krävde min närvaro - bara inte Magistern själv gått och blivit dålig, han klagade aldrig och skulle heller aldrig göra det i ett brev. Tre år hade snart förrunnit sedan jag lämnat Bureholm, kanske var det så att studierna nu var över - måhända att Magistern funnit en bra anställning åt mig som jag omöjligt skulle kunna tacka nej till..." 

Resan fortsätter för Joel - klassresan. Det som han fått sig inpräntat sedan barnsben att han bara är ett avskum och intet värd, det har varit svårt att anpassa sig när folk plötsligt behandlar honom med respekt och den värdighet som borde vara varje människa given. Det värsta Joel vet är bli sedd som förnäm och överlägsen, trots att han även avskyr att bli spottad på. Hans uppförande kan därför
ofta anses udda eller apart, men det är en strid som han får försöka reda ut om han vill få det liv som han drömt om.

Joel har äntligen blivit del av en familj – han har helt plötsligt fått släktingar även om de är döda eller ingifta. Rötterna förankrar honom på Forsa gård dit han nu fört sin unga brud och tillika stora kärlek och pengar lider han inte brist på. Men innebär det att livets alla bekymmer försvinner? Fortfarande lider han av att vissa människor fortsatt ser ner på "knektens pojk" – folk som anser att han alltjämt är patrask eller en uppkomling. Hans och hans hustrus kanske udda sätt att leva sina liv retar nog en och annan, men de sanna vännerna visar snart vilka de är. Pastor Högberg och Joel har fortfarande svårt att dra jämt och kontroverserna späs på helt oförhappandes. Men att han nu blivit en del av familjen Bure innebär också ett ansvar och Joel tvingas välja sida – ett val som dock inte alls är svårt för honom.

Familjeband är den avslutande delen i Bureholmssviten – den trilogi som inleds med Knektens Pojk och följs av Professorns Hemlighet. När denna del inleds har vi hunnit fram till maj 1767. Sommaren stundar med allt vad det innebär i form av midsommargille och gäster. Livet för Joel tar nya vändningar när folk ur det förgångna dyker upp på både gott och ont.